Datum: 13-07-2024 Tijd: 22:20
Navigatie
Foto's
Fotowedstrijd
Fotowedstrijd
Fotowedstrijd
Fotowedstrijd
Dit seizoen 2020 nog twee SION/TABOE praktijkweken in juli op Malden !!
De SION/TABOE weken zijn dit jaar op Malden van 13 t/m 17 juli of van 20 t/m 24 juli.
Jawel, ondanks dat de corona het zweefvliegseizoen flink overhoop gehaald heeft organiseert de Nijac op hun thuisveld Malden nog twee overlandweken. Tijdens deze twee weken zijn SION of TABOE vliegers van harte welkom.

SION en TABOE zijn voor de meer ervaren zweefvliegers redelijk gevestigde begrippen binnen zweefvliegend Nederland. Maar SION en TABOE zijn juist bedoeld voor de minder ervaren zweefvlieger die na het behalen van zijn brevet verder wil. Ter herinnering, SION is bedoeld voor de beginnende overlandvlieger, tot zelfs eerste overland als je zelf een coach meeneemt.Bovenkant van de SION doelgroep heeft zo rond de 7 overlands. TABOE doelgroep is juist voor de zweefvlieger die al wat overlands gevlogen heeft en zich verder wil ontwikkelen in het overlandvliegen.  Zeg vanaf 5 overlands tot en met Junioren Wedstrijd Venlo niveau is de TABOE doelgroep.

Ter ondersteuning van de verschillende niveaus zijn er tijdens de praktijkweken coaches op de grond aanwezig of ze vliegen mee. Coaches komen mee met de deelnemende vliegers of worden door de organisatie gevraagd. Vliegers met 3 overlands of minder moeten hun eigen coach meenemen.Een coach kan wel voor meerdere prille overlandvliegers optreden.

SION heeft als doel het stimuleren van het overlandvliegen in een ontspannen sfeer en zonder wedstrijdelement. De doelgroep is de beginnende overlandvlieger. Overlandvliegen is leuk, laten we het gaan doen! Bij de meeste clubs ontbreekt het aan een duidelijke vervolgopleiding tot overlandvliegen (VVO2). Zeker indien er binnen de club een beperkte overlandcultuur heerst en overland vliegen niet gestimuleerd wordt, zijn er tal van drempels te nemen voordat een prille LAPL(S)-houder zijn eerste overland(s) gaat vliegen. Vanaf het eigen veld kan doorgaans niet doordeweeks gestart worden, zijn de thermische condities slecht of verhindert de luchtruimtestructuur een overlandvlucht. In het weekend zijn er weinig kisten voor overlandvliegen beschikbaar. Een beginnend overlandvlieger krijgt in de regel geen toestemming om alleen een kist mee te nemen naar een vreemd veld, zonder eigen instructeur. Ophalers, materiaal en vervoer moeten geregeld worden en last but notleast, hoe staat het met de vluchtvoorbereiding?

Op de dag zelf (lokale regels op het vreemde veld, meteo, notams, route, briefing door instructeur) en op de lange termijn (overlandvlieg theorie in de winter) . Allemaal zaken die de voor de beginnende overlandvlieger nieuw zijn en tegelijk op hem af komen.
SION wil  deze drempels wegnemen  voor beginnende overlandvliegers .


TABOE heeft het zelfde doel als hierboven, maar gaat uit van een al aanwezige basis overlandvlieg ervaring. Optimalisatie van het overlandvliegen ,tactische beslissingen en snelheid maken worden nu belangrijker. Ook hierbij zullen de aanwezige coaches helpen. Streven is dat er ook ervaren wedstrijdvliegers als coach optreden.

En neem een ophaler mee!

Ophalers spelen een belangrijke rol bij een SION-week. Niet alleen zijn zij ophaler maar zij kunnen ook de organiserende club helpen met de veldorganisatie. Om tot een goede ondersteuning van vliegers en organisatie te komen heeft iedere vlieger heeft een eigen ophaler bij zich. Als je meer dan 5 overlands hebt mag je ook een ophaler delen. Een coach mag ook als ophaler optreden.

Wat doet een SION-coach?
De coach zelf moet over een ruime overland ervaring beschikken  en goed kunnen aanvoelen waar de beginnende overlandvliegers behoefte aan hebben. Manieren van coachen zijn:
•    Vanaf de grond: de coach brieft de vliegers uitgebreid voor de vlucht en geeft eventueel aanvullende informatie tijdens de vlucht van af de grond.
•    Vanuit een tweezitter: de coach geeft tips aan z'n student en kan ondersteuning geven aan de rest van zijn groep.
•    Vanuit een eenzitter: de coach voorziet zijn groep van informatie vanuit de lucht. Of hij daadwerkelijk in staat is deelnemers (die het bijvoorbeeld moeilijk hebben) op te zoeken en van nabij te assisteren, hangt af van het weer en de ervaring van de coach.

Het beste kan een vliegende coach achter de groep aan starten om zo de achterblijvers wat op pad te helpen. Bij voorkeur zijn coaches de gehele week aanwezig, maar dit blijkt in de praktijk niet altijd haalbaar. De vlieger is altijd zelf verantwoordelijk voor een veilige vluchtuitvoering; de adviezen die de coach geeft zijn niet bindend.
 
Ledenbehoud of de verplichte 100 km overland

Na het behalen van het LAPL(S) is het zaak voor een club om de verse brevethouder geïnteresseerd te houden in het zweefvliegen en dus als clublid te behouden. Uit eigen ervaring weet ik dat een overlandvlucht op een tweezitter met een coach en zo’n nieuwe brevethouder de laatste voorlopig weer verknocht maakt aan het zweefvliegen en hij/zij dus behouden blijft als clublid.

Een SION (doordeweekse)week is de ideale gelegenheid om een clubtweezitter met clubcoach en enkele nieuwe brevethouders met het overlandvliegen kennis te laten maken.

Neem nog een clubéénzitter mee waarop overland gevlogen kan worden en je kan je eigen mini club overlandkamp hebben.

Voor het behalen van het LAPL(S) moet er ook overland gevlogen worden, een clubtweezitter meenemen naar een SION week en met verschillende kandidaten die 100 kilometer overland maken die er bij hoort voor het LAPL(S) is ook een mogelijkheid

Bij niet vliegbaar weer wordt er aandacht aan de theorie besteed.

De SION/TABOE weken zijn dit jaar op Malden van 13 t/m 17 juli of van 20 t/m 24 juli.

Startgeld € 24,- per start, inclusief 2x onderuitzakken.
Campinggeld etc. volgens de gebruikelijke clubtarieven

Voel je er voor? Aanmelden voor een paar dagen kan niet. Wel is mogelijk om met 2 vliegers op één kist mee te doen voor beide weken.
Bij teveel aanmeldingen wordt er een verdeling gemaakt over de beide weken, en vol is vol!

Twijfel je nog? Lees het enthousiaste verhaal van Gert Jan Vaessen, één van onze deelnemers van vorig jaar.  KLIK

Aanmelden kan via: aanmelding SION/TABOE 2020

Wil je nog extra informatie, heb je een vraag of wil je even overleggen? Mail naar: info.sion.zweef@gmail.com


Nico Koster,

a.i. Coördinator breedtesport CWS, lid ABZ
 
 
 
Deel dit nieuws met:

Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.
Reactie plaatsen
Logt u a.u.b. in om een reactie te plaatsen.
tip:
ctrl en + = scherm groter
ctrl en - = scherm kleiner
KNMI Buienradar
Website door:

Ben Hiemstra

Verwerkingstijd: 0.02 seconden