Datum: 13-07-2024 Tijd: 22:24
Navigatie
Foto's
Fotowedstrijd
Fotowedstrijd
Fotowedstrijd
Fotowedstrijd
SION/TABOE Trainingsprogramma zondag 18 februari 2024

Aanmelding SION/TABOE Trainingsprogramma zondag 18 februari 2024, Malden


Het nieuwe seizoen staat voor de deur. Om het jaar goed af te trappen staat er een nieuwe theoriedag gepland voor zowel de beginnende overlandvlieger óf juist degene die sneller wil vliegen. Er staat een mooi programma te wachten met een berg van ervaring met kernploegvliegers, coaches en kampioenen.
Inschrijven kan via de volgende link: https://forms.office.com/e/w9tMwLqbbY

We gaan elkaar zien in het clubgebouw van de NIJAC, Groesbeekseweg 55A, 6581 BJ Malden.

Een gedeelte wordt gesponsord en we vragen een kleine bijdrage van vijf euro entree geld. Daarvoor krijg je een hele dag aan informatie van experts, een lunch en onbeperkt koffie en thee. Overige drankjes zijn verkrijgbaar tegen kantine prijzen. Het entree geld wordt bij aankomst betaald. Het makkelijkste voor ons is dat je een briefje van vijf mee neemt.

Daarnaast komt er dit jaar een TABOE praktijkweek, meer daarover tijdens de dag zelf. Deelnemers van de theoriedag krijgen voorrang bij inschrijving!

AGENDA:
09:00 uur inloop

09:30 start het programma:
Na de lunch gaan we door in twee groepen:
 • SION: Eerste stappen naar veilig overlandvliegen. Wat moet je regelen en voorbereiden?
 • SION: Sander Terpstra- Vluchtanalyse & training
OF:
 • TABOE: Roelof Corporaal - AAT - verschillende wedstrijdvormen: Hoe vlieg je nou een race én AAT?
 • TABOE: Optimiaal vliegen met water
15:45 Introduction van de TABOE praktijk weken!

16:00 Afronding en borrel


Programma SION/TABOE 19 februari 2023, Malden
update 10 febr: Willen jullie je wel uiterlijk dinsdag 14 februari inschrijven? Daarna kunnen we niet meer garanderen dat je mee kunt doen en zal je sowieso je eigen lunch moeten verzorgen.

Eindelijk is het zo ver: de eerste fysieke bijeenkomst sinds jaren! We willen de reis laten lonen, dus de dag zit goed volgepakt. We gaan elkaar zien in het clubgebouw van de Nijac, Malden.

Om in te kunnen schatten hoeveel we moeten in slaan voor de lunch, zal je je moeten inschrijven. Dit gaat middels dit webformulier. Het is 10 seconden werk. Ondanks dat een gedeelte wordt gesponsord verlangen we vijf euro entree geld. Daarvoor krijg je een hele dag aan informatie van experts, een lunch en onbeperkt koffie en thee. Overige drankjes zijn verkrijgbaar tegen kantine prijzen. Het entree geld wordt bij aankomst betaald. Het makkelijkste voor ons is dat je een briefje van vijf mee neemt.

Het programma (ovb veranderingen). We beginnen plenair:

09:00     Inloop (koffie)

09:30     Mentale vaardigheden (Francois Jeremiasse)

11:00    Vlucht analyse (Sander Terpstra)

12:30     Inleidende theorie (Bob van Asselt)

13:00     Lunch

13:45     Hoe kan ik veilig mijn grenzen verleggen (Bob van Asselt)

Daarna delen we de groepen:

15:15     SION:    Geothermische navigatie (Maurits Hebels)

15:15    TABOE: 2x 300km, Winning by not Losing (Ronald Termaat)

16:45     Uitloop en borrel.

Heb je vragen, klik dan HIER.

Hopelijk tot dan!

Nick Hanenburg & Jeroen Verkuijl

De jaarlijkse winter update voor SION/TABOE

Update 09-01-2023: Beste deelnemers, Excuses dat het even geduurd heeft. We hebben tot vandaag geprobeerd het programma rond te krijgen en dat is helaas niet gelukt.

We hebben zojuist besloten de eerste dag, 15 januari 2023, compleet te schrappen.

Dat is vervelend voor jullie, de sprekers, maar ook voor ons. Toch hebben we hiertoe besloten, omdat we een kwalitatief goede dag willen neerzetten en jullie niet af willen laten reizen voor iets waarvan we niet het gevoel van hebben dat het voldoet aan onze ideeën.

We verschuiven het volledige programma naar de 2e datum: zondag  19 februari 2023. Dit gaat dus een goed gevulde dag worden.

We hopen dat jullie niet net zo teleurgesteld zijn als wij en het enthousiasme dat je had mee kunt nemen naar de volgende keer.

==============================

Beste SION/TABOE deelnemers,

Een aantal weken geleden zijn wij een paar uurtjes bij elkaar gaan zitten om te filosoferen hoe we de breedtesport de aankomend jaren vorm willen gaan geven. Daarnaast hebben we besproken wat we deze winter willen betekenen voor de deelnemers van SION en TABOE. Op basis van onze filosofie en op de besproken onderwerpen uit het verleden hebben we een paar onderwerpen voor deze winter bedacht:

 • Mentale training
 • Hoe kan je veilig je eigen grenzen verleggen?
 • Een vergelijk van twee vluchten van 300km.
 • Vlucht analyse.

Er is echter nog ruimte voor meer. De enquête die we hebben gehouden is intussen wat verouderd, dus willen we jullie opnieuw vragen welke overige onderwerpen je nog behandeld wil zien worden. Dit kan je doen op de facebook pagina. Je kunt ook naar Jeroen Verkuijl een bericht zenden: KLIK

Deze data wil je vrijhouden in je agenda:

Zondag 15 januari 2023 en Zondag 19 februari 2023

Het doel is eindelijk weer eens een fysieke bijeenkomst. Locatie is nog te bepalen.

We horen graag van jullie en houden jullie op de hoogte over het definitieve programma en de locatie.
 
Nick Hanenburg & Jeroen Verkuijl

 

FB Sion: https://www.facebook.com/groups/170476803098339
FB Taboe: https://www.facebook.com/groups/468763153147160

SION & TABOE

Vorig jaar nam ik de verantwoording van SION (overland leren vliegen) en TABOE (breedtesport) op mij. Gelukkig doe ik dat in samenwerking met Nico Koster. We hadden wat ideeën ontwikkeld, maar we moesten ons door de regels omtrent de pandemie aanpassen. De winter bijeenkomsten vonden virtueel plaats en voor de zomer moesten we helaas besluiten landelijk niets te organiseren. Online bijeenkomen was even wennen en dat ging nog niet vlekkeloos (zo zijn de opnamen, waar veel naar gevraagd is, verloren gegaan). Het heeft ons echter ook op nieuwe ideeën gebracht. Een idee is de eerste stap, de uitvoering de tweede. Tot die tijd gaan we op de oude voet verder. Voor de winter betekent dit in ieder geval dat we weer wat gaan doen. Dat zal aansluiten op het programma van vorig jaar. Zoals je in het schrijven van Nico kunt lezen zal, mede vanwege het groot gebleken belang, het onderwerp “Vluchtvoorbereiding” worden overgedragen aan de clubs zelf. Landelijk zullen andere onderwerpen blijven worden verzorgd.

We gaan rond week 3 en week 6 iets plannen. Hou deze nieuwsbrief, Facebook en de volgende websites dus in de gaten voor de data en de onderwerpen.

www.taboe.zweefportaal.nl

www.sion.zweefportaal.nl

Voor vragen en/of het aanmelden voor deze dagen kan je een email te schrijven naar: Info.sion.taboe@gmail.com

(Als je vorig jaar mee hebt gedaan hoef je je op dit moment NIET opnieuw aan te melden)

Ik ga aan de slag met het vinden van experten die jullie iets willen bij brengen over de onderwerpen die we bedacht hebben. Ik hoop jullie snel (weer) te kunnen zien!

Jeroen Verkuijl

Deelnemen aan overland trainingsdagen 2021 op SION/TABOE niveau

Het was lang onzeker of er wat aan overlandtraining op een ander veld gedaan kon worden.

Een aantal clubs hebben dit jaar wat activiteiten. Nu er meer mogelijk is willen we voor de liefhebbers van clubs die niet zelf dit soort activiteiten hebben per individuele aanmelding ons best doen om je onder te brengen bij zo’n training. Iets combineren met aanmeldingen zou ook een optie zijn.

Wil je nog overland vliegen en veel leren? Mag je zelfstandig overland, of neem je een eigen instructeur mee? Vlieg je nog geen 500 km binnen de 5 uur? Heb je een één-of tweezitter voor een week of enkele dagen tot je beschikking?

Meld je dan aan met je totale ervaring en je wensen en wij gaan kijken of we iets voor je kunnen betekenen.

Voor TABOE niveau geldt dat we dit jaar in principe geen vlieg activiteiten ontplooien. Gezien de aanmeldingen van deze winter zien wij voor de meeste de Nationale Junioren Wedstrijd te Venlo als beste mogelijkheid dit jaar te leren. Elke dag een opdracht vliegen onder begeleiding van ervaren vliegers en soms ook leden van de kernploeg.

Aanmelden voor training op SION niveau bij: info.sion.taboe@gmail.com

 

Jeroen Verkuijl en Nico Koster

SION/TABOE theoriedagen

Beste deelnemers aan de SION/TABOE theoriedagen,

Zaterdag 6 februari is het zover!

Iedereen dank voor het invullen van het inschrijfformulier, dat heeft ons geholpen het programma samen te stellen en zal ons in de toekomst gaan helpen om het begeleidingstraject voor de overland en wedstrijdvlieger vanuit de KNVvL te verbeteren.

Het idee is om de eerste (van twee) dagen te vullen met een plenair gedeelte. De tweede dag willen we, zoals het er nu uit ziet, splitsen. Een gedeelte voor de SION doelgroep en een gedeelte voor TABOE (snelheid maken/wedstrijden). We hebben al een idee over de inhoud, maar dat houden we nog even voor ons, zodat we het nog kunnen aanpassen naar aanleiding van de ervaringen op de eerste dag. 

Helaas kunnen we door alle COVID-19 restricties elkaar niet in levende lijve ontmoeten. Dat zal voor iedereen wel even wennen zijn, daarom hebben we besloten rustig aan te beginnen. Er worden twee onderwerpen behandeld. Robin van Maarschalkerweerd begint met het onderwerp meteo en dan met name in de voorbereidende fase. Dit onderwerp werd door vele van jullie gevraagd. Robin is een heel ervaren wedstrijd organisator, ervaren overland vlieger en bovendien regelmatig ter ondersteuning naar grote wedstrijden geweest. Iemand met zeer veel praktijk ervaring dus en ik ben blij dat hij dit met jullie wil delen. Wat minder werd gevraagd, is het tweede onderwerp: thermieken. Dit gaan we toch bespreken, omdat uit coaching vluchten blijkt dat hier vaak nog veel te verbeteren valt. Hiervoor hebben niemand minder dan Tim Kuijpers voor weten te strikken. Europees kampioen en wereld kampioen junioren, die kan jullie vast en zeker vertellen hoe je dit het beste kunt doen…

11:00    Intro door Nico Koster (ABZ) en Jeroen Verkuijl (SION/TABOE coördinator)

11:30    Meteo door Robin van Maarschalkerweerd.

13:00    Pauze

14:00    Thermieken door Tim Kuijpers

15:30    Nabespreking en praktijkdagen door Nico Koster.

16:00     Einde
 

De meeting zal plaats vinden door middel van Zoom. De uitnodiging volgt per mail.

Dit seizoen 2020 nog twee SION/TABOE praktijkweken in juli op Malden !!
De SION/TABOE weken zijn dit jaar op Malden van 13 t/m 17 juli of van 20 t/m 24 juli.
Jawel, ondanks dat de corona het zweefvliegseizoen flink overhoop gehaald heeft organiseert de Nijac op hun thuisveld Malden nog twee overlandweken. Tijdens deze twee weken zijn SION of TABOE vliegers van harte welkom.
 
SION en TABOE zijn voor de meer ervaren zweefvliegers redelijk gevestigde begrippen binnen zweefvliegend Nederland. Maar SION en TABOE zijn juist bedoeld voor de minder ervaren zweefvlieger die na het behalen van zijn brevet verder wil. Ter herinnering, SION is bedoeld voor de beginnende overlandvlieger, tot zelfs eerste overland als je zelf een coach meeneemt.Bovenkant van de SION doelgroep heeft zo rond de 7 overlands. TABOE doelgroep is juist voor de zweefvlieger die al wat overlands gevlogen heeft en zich verder wil ontwikkelen in het overlandvliegen.  Zeg vanaf 5 overlands tot en met Junioren Wedstrijd Venlo niveau is de TABOE doelgroep.
 
Klik op "Lees meer"
 
 
Sionweken 2019

De Sionweken 2019 zijn gepland op:

●    Week 19 van 6 t/m 10 mei op Terlet door de GeZC.

●    Week 29 van 15 t/m 19 juli op Malden door de NijAC.

Dit jaar is er elke dag een extra vliegend coach aanwezig bestaande uit (ex)- junioren en (ex)-kernploegvliegers om als vliegend coach mee te vliegen!

Bij niet vliegbaar weer wordt er aandacht aan de theorie besteed.

Startgeld €24,- per start, inclusief 2x onderuitzakken.
Campinggeld etc. volgens de gebruikelijke club tarieven

Voel je er voor? Geef je snel op, je mag je zelfs voor beide weken aanmelden!

Aanmelden kan via het SION-aanmeldingsformulier.
S.v.p.pas aanmelden indien je deelname (beschikbaarheid clubkist, coach) zeker is.

Wil je nog extra informatie, heb je een vraag of wil je even overleggen? Mail naar: info.sion.zweef@gmail.com

Namens Nico Koster,
a.i. Coördinator breedtesport CWS, lid ABZ

met vriendelijke groet,
Chris de Jong, GeZC
Frouwke Kuijpers, NijAC
(beiden enthousiaste overlandvlieg promotor)

En mocht je nog twijfelen, lees het stukje proza van Rob Hoozemans over zijn SION ervaring in 2003

Sion 2016

De Sionweken 2016 zijn gepland op:

 • Malden van 13 tm 17 jun

 • Terlet van 22 tm 26 augustus

Aanmeldingen mogen via de SION clubcoördinator naar cws.talentontwikkeling@gmail.com.

Uiteraard ben ik op dit mailadres ook te bereiken voor alle overige vragen.

Graag tot ziens op Malden of Terlet!

Alexander Venema
CWS talentontwikkeling

 

SION 2015

SION heeft als doel het stimuleren van het overlandvliegen in een ontspannen sfeer, op vaak een nieuwe lokatie en zonder wedstrijdelement. De doelgroep is de beginnende overlandvlieger. Overlandvliegen is leuk, laten we het gaan doen!

Naast Malden en Salland die al jaren onze vaste partners zijn als het gaat om het organiseren van de SION weken, mogen we nu ook Veendam verwelkomen. Een relatief nieuw veld met verrassend goede en veilige overlandvlieg mogelijkheden. Ook nieuw in 2014 is dat de week op Veendam in de mei vakantie zal vallen, dit om tegemoet te komen aan de mensen die nog een opleiding volgen!

De weken zijn als volgt:

 • 8 tm 12 juni op Malden

 • 13 tm 17 juli op Terlet

Voor meer informatie is er de de website van SION www.sion.zweefportaal.nl.

Aanmeldingen mogen via je SION clubcoördinator naar cws.talentontwikkeling@gmail.com, uiteraard ben ik hier ook op te bereiken voor alle overige vragen.

Graag tot ziens op Malden of Terlet!

Alexander Venema
CWS talentontwikkeling

8 tm 12 juni op Malden
SION: Stuurgroep Integraal Overlandvliegen Nederland

Welkom op de website van de Stuurgroep Integraal Overlandvliegen Nederland !!

SION heeft als doel het stimuleren van het overlandvliegen in een ontspannen sfeer, op vaak een nieuwe lokatie en zonder wedstrijdelement. De doelgroep is de beginnende overlandvlieger. Overlandvliegen is leuk, laten we het gaan doen!

Waarom SION
Bij de meeste clubs ontbreekt het aan een duidelijke vervolgopleiding tot overlandvliegen (VVO2). Zeker indien er binnen de club een beperkte overlandcultuur heerst en overland vliegen niet gestimuleerd wordt, zijn er tal van drempels te nemen voordat een prille GPL-houder zijn eerste overland(s) gaat vliegen.

Vanaf het eigen veld kan doorgaans niet doordeweeks gestart worden, zijn de thermische condities slecht of verhindert de luchtruimtestructuur een overlandvlucht. In het weekend zijn er weinig kisten voor overlandvliegen beschikbaar. Een beginnend overlandvlieger krijgt in de regel geen toestemming om alleen een kist mee te nemen naar een vreemd veld, zonder eigen instructeur. Ophalers, materiaal en vervoer moeten geregeld worden en last but not least, hoe staat het met de vluchtvoorbereiding? Op de dag zelf (lokale regels op het vreemde veld, meteo, notams, route, briefing door instructeur) en op de lange termijn (overlandvlieg theorie in de winter) . Allemaal zaken die de voor de beginnende overlandvlieger nieuw zijn en tegelijk op hem af komen.

SION wil deze drempels wegnemen door het organiseren van overlandvliegweken voor beginnende overlandvliegers (minder dan tien overlands). Samen met gelijk gestemden in een beschermde en stimulerende omgeving een paar overlands maken gedurende een week. Door een of twee keer deel te nemen wordt zo in korte tijd een solide basis gelegd voor het structureel en duurzaam overlandvliegen. Klik op "Lees meer".

Zweefportaal Headlines

tip:
ctrl en + = scherm groter
ctrl en - = scherm kleiner
KNMI Buienradar
Website door:

Ben Hiemstra

Verwerkingstijd: 0.03 seconden